Λίγα λόγια για το SEO γενικότερα
Όλο και περισσότεροι χρήστες εμπιστεύονται την Google για την επίλυση των προβλημάτων τους. Καθιστόντας έτσι πλέον απαραίτητο οι επιχειρήσεις να πρέπει να επενδύσουν στην διαδικτυακή παρουσία τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν στην σημερινή αγορά. Παρόλο που το Digital Marketing είναι ένα νέο πεδίο ήδη έχει εξελιχθεί με ραγδαίους ρυθμούς προσφέροντας διάφορες τεχνικές προσέλκυσης πελατών για τις επιχειρήσεις. Μία τέτοιου είδους στρατηγική είναι η βελτιστοποίηση προς τις μηχανές αναζήτησης.
SEO (από τα αρχικά Search Engine Optimization) είναι μία στρατηγική Digital Marketing η οποία στοχεύει στην απόκτηση κίνησης στην σελίδα σας από τα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης των μηχανών αναζήτησης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ποικίλες στρατηγικές και βελτιώσεις εντός, εκτός σελίδας αλλά και τεχνικές βελτιώσεις έστι ώστε η σελίδα σας να καταλαμβάνει υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη όσον αφορά τα σχετικά προϊόντα / τις σχετικές υπηρεσίες και να επιλέγεται περισσότερες φορές από τους χρήστες των μηχανών αναζήτησης. Έτσι προσεκλύοντας περισσότερους χρήστες στην σελίδα σας θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να τους μετατρέψετε σε πελάτες σας δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο περισσότερα έσοδα στην επιχείρησή σας.
Τί είναι οι λέξεις κλειδιά (keywords);
Εκτιμάται ότι 63 χιλιάδες ερωτήματα αναζητούνται κάθε δευτερόλεπτο στην μηχανή αναζήτησης της Google. Η αναζήτηση ολοκληρώνεται με την εισαγωγή κάποιων λέξεων στο κουτί αναζήτησης και παράγει τα πιο σχετικά αποτελέσματα σχετικά με αυτές. Η κατάταξη των λέξεων κλειδιών γίνεται με βάση την σχετικότητα του ερωτήματος με τους ιστοτόπους που η Google έχει στην βάση δεδομένων της. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναλύσουμε τι είναι οι λέξεις/φράσεις κλειδιά, γιατί είναι αυτά και θα αναλύσουμε σε βάθος τα keywords.
Λέξεις κλειδιά είναι οι λέξεις ή φράσεις που εισάγεται στο κουτί αναζήτησης έτσι ώστε να παραλάβετε τις επιθυμητές πληροφορίες στα αποτελέσματά των μηχανών αναζήτησης. Από την μεριά των μηχανών αναζήτησης τα keywords χρησιμοποιούνται για να κατανοήσουν το περιεχόμενο της σελίδας. Από την μεριά των χρηστών οι λέξεις/φράσεις κλειδιά χρησιμοποιούνται για να βρουν το περιεχόμενο το οποίο αναζητάνε. Όταν ολκληρώνεται αποτελεσματικά η έρευνα και γίνεται η σωστή βελτιστοποίηση, οι λέξεις κλειδιά λειτουργούν ως μία γέφυρα ανάμεσα στο στοχευόμενο κοινό και στην ιστοσελίδα σας.
Λόγοι που είναι σημαντικές οι λέξεις κλειδιά
Η Google χρησιμοποιεί λέξεις που εμφανίζονται συχνά μαζί για να κατανοήσει ένα θέμα. Με αυτόν τον τρόπο η Google προσπαθεί να κατανοήσει το θέμα σε πολύ βαθύτερο επίπεδο σε αντίθεση του να απλώς να ερευνάει την πυκνότητα των keywords σε ένα άρθρο. Με την καλύτερη κατηγοριοποίηση των σχετικών λέξεων μπορεί να προσφέρει πιο σχετικά αποτελέσματα αναζήτησης. Αυτό βεβαια δεν σημαίνει πως οι λέξεις φράσεις κλειδιά δεν έχουν σημασία. Η Google πλέον είναι πιο εξελιγμένη όσον αφορά το κομμάτι διασύνδεσης της καθημερινής γλώσσας με την πρόθεση αναζήτησής μας. Οι λέξεις κλειδιά βοηθάνε τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με τους πελάτες τους, τον τρόπο με τον οποίο ψάχνουν τα προϊόντα/τις υπηρεσίες τους και το περιεχόμενο το οποίο ενδιαφέρει τους χρήστες έτσι ώστε να τους προσελκύσουν. Έτσι θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως τα Keywords είναι ακόμα πιο σημαντικά.
Πως θα ολοκληρώσεις ένα Keyword Research με επιτυχία
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται την ίδια γλώσσα και τις ίδιες εκφράσεις με τους χρήστες σας για να πετύχετε στο κομμάτι του SEO. Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να κάνετε μία έρευνα για λέξεις κλειδιά. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να ολοκληρώσετε σωστά μία έρευνα λέξεων κλειδιών καθώς και πολλά εργαλεία. Σε αυτή την ενότητα θα δούμε την έρευνα που συνιστά και επιλέγει η ομάδα της ScaleUp. Με τη βοήθεια του εργαλείου της επιλογής σας θα χρειαστεί να αναλύσετε τις σελίδες οι οποίες καταττάσονται
Seed Keywords
Τα Seed Keywords είναι οι λέξεις πάνω στην οποίες θα βασιστούμε για να αρχίσουμε την έρευνα λέξεων κλειδιών. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελούν την βάση του Keyword Research. Κατά βάση αποτελούνται από 1-2 σύτνομες λέξεις και τείνουν να έχουν υψηλό όγκο αναζητήσεων καθώς και ανταγωνισμό. Συνήθως οι SEOs ζητάνε κάποιες ενδεικτικές λέξεις κλειδιά από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων έτσι ώστε να πάρουν κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τα προϊόντα / τις υπηρεσίες της επιχείρησης. Αρχίζοντας από το seed / main keyword θα ανακαλύψετε πολλές άλλες σχετικές φράσεις κλειδιά τα οποία πιθανότατα θα εμπεριέχουν μία μορφή του αρχικού seed keyword.
Από Mηχανές Aναζήτησης
Εισάγωντας την λέξη φράση κλειδί στην μηχανή αναζήτησης θα δεχτείτε κάποιες υποδείξεις σχετικά με αυτήν από τις ίδιες τις μηχανές αναζήτησης. Τέτοιες υποδείξεις είναι οι προτεινόμενες λέξεις, οι σχετικές αναζητήσεις και τα κουτιά “People also ask”. Αυτές οι υποδείξεις μπορούν να σας βοηθήσουν όσον αφορά την ιδέα της μηχανής αναζήτησης σχετικά με λέξη κλειδί. Και έτσι μπορείτε να ευνοηθείτε δημιουργώντας μία πιο περιεκτική λίστα με λέξεις κλειδιά.
Από Ανταγωνιστές
Με την βοήθεια κατάλληλων εργαλείων μπορείτε να αναλύσετε τους ανταγωνιστές σας για σχετικές λέξεις κλειδιά για τις οποίες ήδη καταττάσονται. Εκμεταλλευόμενοι την προσπάθεια των ανταγωνιστών σας όσον αφορά το SEO μπορείτε να ρίξετε μία ματιά προς τις οργανικές λέξεις για τις οποίες ήδη καταττάσονται. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια τακτική για τους πιο ισχυρούς ανταγωνιστές σας για να διευρύνεται ακόμα περισσότερο την λίστα σας.
Ποια Keywords είναι σημαντικά για σένα – Ποιες λέξεις φράσεις κλειδιά να στοχεύσω
Θα πρέπει να κάνετε μία έρευνα για λέξεις κλειδιά σχετικές με τη σελίδα σας και να τις κατατάξετεμε βάση διάφορους παράγοντες όπως ο όγκος αναζήτησης, την δυσκολία κατάταξης για τη συγκεκριμένη λέξη και το κόστος ανά κλικ. Στην συνέχεια θα κάνουμε μία σύντομη αναφορά σε καθένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
Όγκος Αναζήτησης (Search Volume)
Ο όγκος αναζήτησης σχετίζεται με το πόσες αναζητήσεις ολοκληρώνονται σε τακτική βάση για μια συγκεκριμένη λέξη κλειδί. Το Search Volume θεωρείται ως ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά προσδιορισμού σχετικά με την προτεραιότητα επιλογής των keywords για την στρατηγική SEO. Τα περισσότερα εργαλεία SEO παρέχουν ενδείξεις της συγκεκριμένης μέτρησης. Η ένδειξη συνήθως υπολογίζεται σε μηνιαία βάση και προφανώς μπορείτε να επιλέξετε και την χώρα από την οποία υπολογίζονται οι αναζητήσεις. Τα εργαλεία προσπαθούν να προσεγγίσουν τον πραγματικό όγκο αναζήτησης για αυτό χρησιμοποιείστε τον ως μία συγκριτική ένδειξη και όχι ως ακριβή δεδομένα.
Κόστος ανά Κλικ (CPC)
Το Κόστος ανά κλικ αναφέρεται στην τιμή που πληρώνουν οι διαφημιζόμενοι στην υπηρεσία Google Ads για το κάθε κλικ το οποίο προκύπτει από την διαφήμιση. Παρόλο που αποσκοπεί κυρίως στο διαφημιστικό κομμάτι χρησιμοποιείται και στο κομμάτι Βελτιστοποιήσεων SEO. Το CPC θεωρείται ένα πολύ καλό δείγμα για το εάν η συγκεκριμένη λέξη/φράση κλειδί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς. Δηλαδή εν συντομία εάν κατακτόντας υψηλές καταττάξεις για το keyword θα κάνετε περισσότερες πωλήσεις.
Δυσκολία Κατάταξης (Keyword Difficulty)
Το Keyword Difficulty είναι μία μέτρηση η οποία χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει πόσο δύσκολο είναι να καταταχθεί κανείς για μια συγκεκριμένη λέξη κλειδί. Η συγκεκριμένη μέτρηση δημιουργήθηκε από εξειδικευμένα εργαλεία και όχι από την Google. Όπως καταλαβαίνεται αποτελεί μία προσέγγιση και όχι έναν ακριβή προσδιορισμό. Κατά βάση προσδιορίζεται από έναν αριθμό σε κλίμακα 0 έως 100. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τόσο πιο δύσκολη θεωρείται η κατάταξη για την συγκεκριμένη λέξη κλειδί. Κάθε εργαλείο έχει διαφορετική ονομασία όσον αφορά την μέτρηση και παρουσιάζει διαφορετικά αποτελέσματα. Για αυτό συνιστάται να χρησιμοποιείται ως μία υπόδειξη.
Τύποι Keywords με βάση την πρόθεση
Ο σκοπός κάθε αναζήτησης που ολοκληρώνεται είναι η εύρεση πληροφοριών. Εισάγωντας απλό κείμενο στις μηχανές αναζήτησης μπορείτε να παραλάβετε τις επιθυμητές πληροφορίες. Η λέξη φράση που εισάγεται ονομάζεται ερώτημα αναζήτησης και η λίστα αποτελεσμάτων – αποτελέσματα αναζήτησης. Σε αυτή την ενότητα θα εξετάσουμε τους τύπους ερωτημάτων με βάση την πρόθεση αναζήτησης:
Πρόθεση εύρεσης πληροφοριών
Οι λέξεις κλειδιά που αναφέρονται στην πρόθεση εύρεσης πληροφοριών ή αλλιώς στα αγγλικά Informational Queries σχετίζονται με τις αναζητήσεις που κάνουν οι χρήστες για να βρουν πληροφορίες σχετικά με ένα ζήτημα το οποίο τους απασχολεί. Οι χρήστες επιθυμούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με το θέμα, το πρόβλημα, το προϊόν ή την υπηρεσία. Συνήθως σε τέτοιου είδους αναζητήσεις στις μηχανές αναζήτησης συμπεριλαμβάνονται λέξεις-φράσεις όπως “Πώς να”, “Τρόπος για να” & “Οδηγίες”. Για να καλύψετε τέτοιου είδους αναζητήσεις θα πρέπει να δημιουργήσετε ενημερωτικό περιεχόμενο γύρω από τα προϊόντα/τις υπηρεσίες σας.
Πρόθεση πλοήγησης
Τα ερωτήματα με πρόθεση πλοήγησης αναφέρονται σε αναζητήσεις στις οποίες οι χρήστες έχουν μία ιδέα για το πως να λύσουν το πρόβλημά τους αλλά ψάχνουν να βρουν τη βέλτιστη λύση. Τα Navigational Keywords χρησιμοποιούνται για την εύρεση συγκεκριμένων πληροφοριών σχετικά με προϊόντα, υπηρεσίες αλλά και τις επωνυμίες εταιρειών. Οι συγκεκριμένοι χρήστες είναι έτοιμοι να μεταβούν σε έναν ιστότοπο για να μάθουν περισσότερα για ένα συγκεκριμένο θέμα. Τέτοιου είδους αναζητήσεις περιλαμβάνουν συνήθως συγκεκριμένες επωνυμίες, ονόματα προϊόντων ή υπηρεσιών, κριτικές αλλά και αναζητήσεις τιμών. Οι χρήστες σε αυτό το στάδιο είναι πιο πιθανό να αγοράσουν.
Πρόθεση Αγοράς
Τα ερωτήματα με πρόθεση αγοράς σχετίζονται με αναζητήσεις που βοηθούν τον χρήστη να βρει τις σελίδες που μπορεί να αγοράσει το επιθυμητό προϊόν/ την επιθυμητή υπηρεσία. Τα Transactional Key Phrases ε’ιναι το τελευταίο στάδιο του ταξιδιού διοχέτευσης μετατροπής του αγοραστή. Οι χρήστες σε αυτό το στάδιο είναι έτοιμοι να ολοκληρώσουν την επιθυμητή ενέργεια στο σύντομο μέλλον ή ακόμα και την συγκεκριμένη στιγμή. Φράσεις αναζήτησης τέτοιου είδους περιλαμβάνουν λέξεις όπως “αγορά, “κουπόνια εφαρμογής”, “εκπτώσεις”, “προσφορές” & ”κράτηση”.
Διάφορες Κατηγορίες Keywords
Σε προηγούμενη παράγραφο αναφερθήκαμε στον διαχωρισμό των αναζητήσεων με βάση την πρόθεση του χρήστη. Σε αυτή την ενότητα θα προσδιορίσουμε διάφορες κατηγορίες λέξεων κλειδιών με βάση του τι εκπροσωπούν.
Branded Keywords
Οι Branded όροι αναφέρονται στα keywords τα οποία σχετίζονται με την επωνυμία της επιχείρησης. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μετρηθεί η αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας που έχει δημιουργηθεί έως την προκειμένη στιγμή. Εν συντομία ορίζει πως οι χρήστες είναι εξοικιωμένοι με την ύπαρξη αλλά και τα προϊόντα/ τις υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει η εταιρεία. Αφού αναγνωριστεί το brand name της εταιρείας σας οι επισκέπτες θα σας προτιμούν έναντι των ανταγωνιστών σας. Έχει αποδηχθεί πολλές φορές πως τα επώνυμα ερωτήματα έχουν υψηλότερο ποσοστό αφοσίωσης από τα μη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι η κίνηση που αποκτάται από μη επώνυμους όρους δεν έχει αξία.
Local Keywords
Τα Local keywords είναι οι λέξεις κλειδιά οι οποίες περιέχουν φράσεις σχετικά με μία συγκεκριμένη τοποθεσία. Αυτοί οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί προορίζονται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους μίας συγκεκριμένης περιοχής να βρουν τα προϊόντα / τις υπηρεσίες που αναζητούν στην επιθυμητή περιοχή. Η Google παρέχει διαφορετικά αποτελέσματα για τις τοπικές αναζητήσεις. Επίσης υπάρχουν και οι χάρτες της Google στους μπορούν να κατατταχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις.
Long Tail Keywords
Τα Long Tail keywords διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινότητα του SEO. Δεν υπάρχει ακριβής ορισμός για το ελάχιστο ή μέγιστο μήκος μίας τέτοιας φράσης. Συνήθως ξεπερνούν τις 4-5 λέξεις, δηλαδή θα λέγαμε πως έχουν την μορφή προτάσεων παρά ατομικών λέξεων. Οι αναρτήσεις οι οποίες στοχεύουν σε τέτοιου είδους λέξεις κλειδιά δίνουν την ευκαιρία στους χρήστες να λάβουν πιο συγκεκριμένο περιεχόμενο σχετικά με το ζήτημα το οποίο ψάχνουν. Καθώς οι χρήστες κάνουν όλο και καλύτερη χρήση των μηχανών αναζήτησης τα ερωτήματα γίνονται όλο και πιο ακριβή. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως ο ανταγωνισμός σε τέτοιου είδους φράσεις είναι πολύ πιο μιρκός από αυτόν των πιο σύντομων φράσεων. Ταυτόχρονα βέβαια και ο όγκος αναζήτησης είναι αισθητά μικρότερος.
Latent Semantic Indexing Keywords
Τα Latent Semantic Indexing Keywords είναι οι όροι/φράσεις οι οποίες σχετίζονται σημασιολογικά με μία συγκεκριμένη λέξη κλειδί. Θα λέγαμε πως ο ορισμός τους μας παροτρύνει προς την λέξη συνώνυμα παρόλα αυτά δεν είναι αυτό που ψάχνουμε. Εν συντομία είναι οι λέξεις που σχετίζονται – ή ίσως να το θέσουμε καλύτερα η Google θεωρεί πως σχετίζονται με συγκεκριμένο θέματα. Αυτού του ίδους οι λέξεις κλειδιά βοηθούν τους χρήστες αλλά και τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν το συγκεκριμένο θέμα. Άλλωστε η Google έχει δηλώσει παλαιότερα πως χρησιμοποιεί τέτοιου είδους λέξεις για να κατανοήσει πλήρως ένα θέμα κατηγοριοποιώντας τέτοιες λέξεις μαζί.
Πως να χρησιμοποιήσεις τα Keywords
Η εύρεση των λέξεων κλειδιών είναι το πρώτο βήμα που θα χρειαστείτε για να αρχίσετε τις ενέργειες SEO του website σας. Αφού δημιουρήσετε μία λίστα με τα keywords τα οποία σας ενδιαφέρουν θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε σωστά εντός της σελίδας σας.
Σωστή Τοποθέτηση Keywords
Η σωστή χρήση αφορά πολλούς τομείς της σελίδας όπως:
- Ετικέτα τίτλου SEO
- Τίτλος Σελίδας
- URL
- Περιεχόμενο
- Meta Περιγραφές
- Ετικέτες Alt
- Επικεφαλίδες
Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά εντάσσονται στις βελτιστοποιήσεις SEO εντός σελίδας. Τα πρώτα τρία σημεία που αναφέραμε πιο πάνω ονομάζονται αλλιώς και οι τρεις βασιλιάδες των βελτιστοποιήσεων εντός σελίδας (The three kings of On Page SEO). Μπορείτε να εκμεταλευτείτε την κάθε πτυχή της σελίδας σας έτσι ώστε να βελτιώσετε την ορατότητα σας στις μηχανές αναζήτησης και να προσελκύσετε περισσότερους πιθανούς πελάτες.
Στρατηγική Περιεχομένου
Εκτός από την δομή που θα προκύψει από το Keyword Research, θα βρεθούν και λέξεις κλειδιά οι οποίες είναι πιο κατάλληλες για δημιουργία περιεχομένου στο Blog της σελίδας σας. Ομαδοποιώντας τέτοιες λέξεις και κατατάσοντάς τες με βάση τα χαρακτηριστικά τους θα μπρέσετε να δημιουργήσετε μία λίστα με θέματα για Συγγραφή. Η παραπάνω διαδιακασία σχετίζεται με την δημιουργία στρατηγικής περιεχομένου της σελίδας σας. Μία τέτοια στρατηγική θα προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθείται όσον αφορά το Informational περιεχόμενο της σελίδας έτσι ώστε να προσελκύσετε μεγαλύτερο εύρος από το κοινό που στοχεύεται. Το μόνο που θα σας παραμείνει τώρα είναι ο προσδιορισμός χρονοδιαγραμμάτων, η υλοποίηση, η βελτιστοποίηση και η δημοσίευση των κειμένων.
Πως να μην χρησιμοποιήσεις τα Keywords – Λάθος χρήση keywords
Από την άλλη μεριά όπως μπορείτε να φανταστείτε υπάρχουν και λάθος τρόποι χρήσης των λέξεων κλειδιών. Θα αναφερθούμε σε ορισμένες παρακάτω:
Keyword Staffing
Ο όρος αυτός προσδιορίζει την κατάτασταση στην οποία μία σελίδα έχει γεμίσει σε υπερβολικό βαθμό το περιεχόμενο της με την επιθυμητή λέξη κλειδί. Η συγκεκριμένη στρατηγική συναντιόταν συχνότερα στις παλαιότερες εποχές των μηχανών αναζήτησης στις οποίες οι ίδιες δεν είχαν δημιουργήσει τους κατάλληλους αλγόριθμους για να αποτρέψουν το φαινόμενο αυτό.
Keyword Cannibalization
Το Keyword Canibalization συμβαίνει στην περίπτωση που έχετε πολλές σελίδες στον ιστόχωρό σας οι οποίες στοχεύουν μία συγκεκριμένη λέξη κλειδί. Το φαινόμενο αυτό θεωρείται ως βλαβερό για το website σας γιατί δημιουργία έναν ανταγωνισμό ανάμεσα στην σελίδα σας για την το επιθυμητό keyword με αποτέλεσμα να μπερδεύεται η Google και εν τέλει να μην καταττάσει καμία από τις σελίδες αυτές.
Κατατάξεις Λέξεων Κλειδιών
Υπάρχει η δυνατότητα προβολής των κατατάξεων μίας συγκεκριμένης σελίδας καθώς και τις κατατάξεις σελίδων για μια συγκεκριμένη λέξη κλειδί. Στην πρώτη κατηγορία μπορείτε να δείτε που κατατάσεται η σελίδα σας και την πρόοδο – τις εναλλαγές των κατατάξεων στην πάροδο του χρόνου. Όπως σωστά θεωρείται όσο πιο ψηλά βρίσκεται η σελίδα σας τόσο μεγλύτερη οργανική επισκεψημότητα θα έχει η σελίδα. Οι καταττάξεις επίσης δείχνουν μία εικόνα του κατά πόσο η Google καθώς και οι χρήστες “συμπαθούν” την σελίδα σας. Αναλόγα και το εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται για τον συγκεκριμένο σκοπό και το πλάνο συνδρομής σας υπάρχουν και διαφορετικές δυνατότητες.
Εργαλεία για Έρευνα Λέξεων κλειδιών
Υπάρχουν εξειδικευμένα εργαλεία online τα οποία θα σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε μία έρευνα για λέξεις κλειδιά. Αυτά ονομάζονται εργαελεία ανάλυσης λέξεων-κλειδιών και χρησιμοποιούνται για την εύρεση κατάλληλων λέξεων, των συνωνύμων τους, ις παραλλαγές τους καθώς και σχετικές φράσεις. Στην συνέχεια θα αναφέρουμε τα εργαλεία τα οποία η ομάδα μας χρησιμοποιεί και στα οποία βασίζει τις επιτυχίες μας. Κάποια από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν δωρεάν ενώ άλλα διατίθενται μόνο σε έκδοση επι πληρωμή. Για να σας διευκολύνουμ τα ομαδοποιήσαμε αναλόγως.
Δωρεάν
Google Keyword Planner
Η υπηρεσία Google Ads σας παρέχει την δυνατότητα να προβληθείτε επί πληρωμή στην Google. Μέσα από την υπηρεσία Google ads παρέχεται η δυνατότητα να βρείτε τα επιθυμητά keyowrds καθώς και τα χαρακτηριστικά τους. Το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφού δημιουργήσετε έναν δωρεάν λογαριασμό στην υπηρεσία. Ο κύριος σκοπός του εργαλείου είναι να βρείτε λέξεις κλειδιά για να δημιουργήσετε την διαφημιστική καμπάνια σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για σκοπούς SEO αλλά θα βρείτε πολλά δεδομένα τα οποία δεν θα σας είναι χρήσιμα. Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου εργαλείου είναι το γεγονός ότι τα δεδομένα προέρχονται από την ίδια την Google οπότε είναι 100% έγκυρα.
Keywords Everywhere
Το Keywords Everywhere είναι μία επέκταση του περιηγητή Google Chrome η οποία μπορεί να σας βοηθήσει στην ολοκλήρωση του Keyword Research. Παρέχεται δωρεάν με περιορισμένες δυνατότητες και επί πληρωμή με ολοκληρωμένες δυνατότητες. Στην δωρεάν έκδοση δεν μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά των λέξεων κλειδιών. Το μοντέλο το οποίο ακολουθεί η επιχείρηση ονομάζεται pay as you go. Δηλαδή ο χρήστης μπορεί να αγοράσει credits οποιαδήποτε στιγμή επιθυμεί καθώς και το ποσό που θέλει. 1 Credit ισούται με δεδομένα σχετικά με 1 keyword. Οπότε οι χρήστες μπορούν να το χρησιμοποιούν μόνο όταν το έχουν ανάγκη και σε κάθε άλλη περίπτωση να το κάνουν παύση.
Keywords Surfer
Το Keyword Surfer είναι μία δωρεάν επέκταση του περιηγητή της Chrome για σκοπούς SEO. Το extension δημιουργήθηκε από την ομάδα της Surfer SEO. Το Keyword Surfer παρέχει σχετικές λέξεις με την αναζήτηση την οποία ολοκλήρωσε ο χρήστης καθώς και κάποαι βασικά χαρακτηριστικά τους. Επίσης το συγκεκριμένο εργαλείο μπορεί να σας βοηθήσει και σε άλλες πτυχές του SEO όπως είναι η συγγραφή του περιεχομένου. Για κάθε νέα αναζήτηση στη Google, οι χρήστες μπορούν να δουν χαρακτηριστικά όπως ο όγκος αναζήτησης, το CPC, προτάσεις σχετικών λέξεων κλειδιών, κάποιες μετρήσεις ορατότητας καθώς και δεδομένα που σχετίζονται με το On Page SEO.
Επί Πληρωμή
Ahrefs
Η Ahrefs παρέχει μία πληθώρα από εργαλεία όσον αφορά το Keyword Research. Μπορείτε να αναλύσετε το κάθε keyword με μεγάλη ακρίβεια, να δείτε τις κατατάξεις για μία συγκεκριμένη λέξη κλειδί, να προσδιορίσετε για ποιες λέξεις κατατάσσονται οι ανταγωνιστές σας και πολλά άλλα. Πέρα από τις δυνατότητες έρευνας λέξεων κλειδιών παρέχει και άλλες λειτουργικότηες όπως η ανάλυση συνδέσμων, το SEO Audit και άλλα. Το Ahrefs είναι ένα ισχυρό εργαλείο το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται στην εργαλειοθήκη κάθε SEO.
SEMRush
Το SEMRush παρέχει παρόμοια SEO εργαλειοθήκη όπως το Ahrefs. Οι λειτουργικότητές του μοιάζουν πολύ με αυτές του ανταγωνιστή καθώς και η τιμολόγησή του. Σύμφωνα με το γνωστό SEO Blog Backlinko το SEMRush “κερδίζει” για ελάχιστο το Ahrefs στην λειτουργικότητα έρευνας για λέξεις κλειδιά. Η επιλογή του εργαλείου που σας ταιριάζει θα εξαρτηθεί από τις προτιμήσεις σας. Και τα δύο αποτελούν πολύ ισχυρά εργαλεία και οποιοδήποτε και αν επιλέξετε θα μείνετε ικανοποιημένοι από τις δυνατότητες που προσφέρει.
KWFinder
Το KWFinder είναι ένα εργαλείο για έρευνα λέξεων κλειδιών της εργαλειοθήκης Mangools. Η Mangools παρέχει και άλλα εργαλεία όπως το SERPChecker, το SERPWatcher, το LinkMiner & το SiteProfiler. Κοιτάζοντας την ολική εικόνα ανταγωνίζεται τις πιο πάνω αναφορόμενες εταιρείες. Είναι αισθητά πιο οικονομικό από τους ανταγωνιστές του και ταυτόχρονα παρέχει παρόμοιες δυνατότητες. Σαφώς και έχει κάποιους περιορισμούς αλλά στο τέλος της ημέρας ολοκληρώνει την δουλειά του με επιτυχία. Αξίζει να προστεθεί πως θεωρείται ως το καλύτερο εργαλείο για έρευνα λέξεων κλειδιών για αρχάριους χρήστες.
Υπηρεσίες Keyword Research
Οι λέξεις κλειδιά βοηθάνε τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν το περιεχόμενο της σελίδας σας και τους χρήστες να σας βρούνε στο Διαδίκτυο. Η έρευνα λέξεων κλειδιών είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για να δημιουργήσετε την στρατηιγκή SEO σας. Όπως είδαμε στο συγκεκριμένο άρθρο θα πρέπει να λάβετε πολλά υπόψη για να ολοκληρώσετε ένα Keyword Research με επιτυχία. Η ομάδα της ScaleUp λαμβάνει υπόψη τους παραπάνω αλλά και άλλους παράγοντες με σκοπό την βελτίωση του SEO σας και ως επέκταση την βελτίωση των κατατάξεών σας και γενικά της ορατότητας της σελίδας σας στην Google. Η μεγιστοποίηση του δυναμικού της σελίδας σας είναι η ειδικότητά μας!
Λέξεις Κλειδιά Case Studies
Ζητήστε SEO Προσφορά